Εκδήλωση συζήτηση_Gentrification και η προσαρμογή του πανεπιστημίου στις ανάγκες της αγοράς


Gentrification | Εξευγενισμός

_Τί είναι; Αν κάποιος έβλεπε το φαινόμενο ως παρατηρητής, χωρίς να προσπαθούσε να το εξηγήσει, μάλλον θα έλεγε ότι είναι η διαδικασία κατά την οποία μέλη των ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων (gentry) εγκαθίσταντο σε υποβαθμισμένες εργατικές περιοχές του κέντρου της πόλης, αναβαθμίζοντας το κτηριακό απόθεμα και εκδιώκοντας/εκτοπίζοντας παράλληλα τους παλαιούς κατοίκους.

_Γιατί συμβαίνει; Αν προσπαθούσαμε να το εξηγήσουμε θα το περιγράφαμε ως τηδιαδικασία κερδοσκοπίας πάνω στη γη μέσω της οποίας το κτηματομεσιτικό και το κατασκευαστικό κεφάλαιο προωθούν την απαξίωση περιοχών με πραγματικούς ή/και συμβολικούς όρους ώστε αγοράζοντας φτηνά στη συνέχεια να αυξήσουν τις τιμές γης, αποσπώντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερη υπεραξία (με τη μορφή της αυξημένης γαιοπροσόδου) από τη γη και το κτισμένο περιβάλλον.

_Η συμβολή του κράτους: Σημαντική/καθοριστική συμβολή έχει και ο ρόλος της κρατικής παρέμβασης στις διαδικασίες αυτές. Eκτείνεται από απλές ρυθμιστικές-σχεδιαστικές παρεμβάσεις μέχρι και την εκπόνηση σχεδίων αναπλάσεων ολόκληρων περιοχών, την κατασκευή έργων ναυαρχίδων (flagship projects) με απώτερο σκοπό την αλλαγή του χαρακτήρα μιας ολόκληρης περιοχής ως και την ωμή καταστολή ολόκληρων κοινωνικών ομάδων που «χαλάνε» την επιμελώς καλλιεργούμενη εικόνα της περιοχής (επιχειρήσεις σκούπα σε μετανάστες, εκκενώσεις καταλήψεων κ.λπ.).

Κάπου ανάμεσα στη συμβολή της κρατικής παρέμβασης, του σχεδιασμού αναπλάσεων ολόκληρων περιοχών και της σύνδεσης όλων αυτών με το real estate, βρίσκεται και η Αρχιτεκτονική.  Ως εικόνα από το μέλλον, εμφανίζεται η εμπλοκή συγκεκριμένων καθηγητών της σχολής στα τρέχοντα προγράμματα ανάπλασης- «ανάδειξης» του κέντρου, όπως το Αθήνα2014, σε αγαστή πάντοτε συνεργασία με τους πρωτεργάτες προηγούμενων σχεδίων [remap, destroy athens, κ.α.]. Όλα αυτά συνδέονται οργανικά με το μέλλον του Πανεπιστημίου, όπως το οραματίζεται η υπουργός Παιδείας. Ενός Πανεπιστημίου υποτεγμένου στην αγορά, με επιχειρήσεις διαφόρων τύπων και μεγεθών να αλωνίζουν, να παραγγέλνουν έρευνες και πειθαρχημένους, εντατικοποιημένους φοιτητές – σήμερα, εργαζόμενους αύριο – να τις εκτελούν.

κατεβάστε το αφισάκι και την πρόσκληση

Advertisements
This entry was posted in Σύνθεση 9, δράσεις|πρόγραμμα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s