κάλεσμα συμμετοχής στις φοιτητικές εκλογές της 18ης μαϊου

Η συμμετοχή του κόσμου της σχολής στο σύνολο των πολιτικών διαδικασιών του φοιτητικού συλλόγου ορίζουν την ίδια του την ύπαρξη, τη δυναμική και τη ζωντάνια του.Μια τέτοια διαδικασία είναι και αυτή των φοιτητικών εκλογών, που κάθε χρόνο συμβαίνει στις σχολές.Οι φοιτητικές εκλογές  οφείλουν να έχουν πραγματικά πολιτικό χαρακτήρα. Αυτή η θέση αποτελεί εξ αρχής μια διαχωριστική γραμμή, τόσο σε σχέση με την κυρίαρχη ιδεολογία, όσο και σε σχέση με τις καθεστωτικές παρατάξεις, που πραγματικά δίνουν μάχη για να την αποπολιτικοποιήσουν και να τη μετατρέψουν σε ένα πανηγύρι θεάματος και  ρουσφετολογίας.

Η άτυπη προπαγάνδα που συμβαίνει εδώ και χρόνια απ΄τα ΜΜΕ και προβάλει το σύγχρονο σκεπτόμενο νέο ως κάποιον που «έχει βαρεθεί την πολιτική» και που περιμένει «πράξεις και φρέσκες ιδέες» από «ουδέτερους και άξιους τεχνοκράτες», δίνει το άλλοθι της μη συμμετοχής του κόσμου τόσο σε εκλογικές, όσο και σε αμεσοδημοκρατικές πολιτικές διαδικασίες. Είναι το πλαίσιο που στοχεύει στη διαλυτοποίηση των ισχυρότατων πολιτικών διαφορών που ενυπάρχουν στην κοινωνία. Ειδικά σε μια περίοδο σαν κι αυτήν που διανύουμε, που οι διαχειριστές της εξουσίας χαίρουν μαζικής κατακραυγής, είναι πραγματικά αναγκαίο για το κράτος και τους μηχανισμούς του να απαξιώσει στα μάτια του κόσμου οποιαδήποτε μορφή πολιτικής έκφρασης. Η αποχή αποτελεί το αποτέλεσμα ακριβώς αυτής της προσπάθειας. Για μας η αποχή αποτελεί μείζον ζήτημα για το σύνολο των πολιτικών διαδικασιών που συμβαίνουν στο σύλλογο μας και στην κοινωνία και έχει τις βάσεις της στη μεθοδευμένη απαξίωση και εκφυλισμό αυτώναπ΄ τους κρατικούς μηχανισμούς.

Στις φοιτητικές εκλογές δε συμμετέχουμε απλά και μόνο επειδή είναι ακόμα μια μάχη. Οι εκλογές αναγκάζουν τις πολιτικές παρατάξεις, τα σχήματα, τους ανεξάρτητους υποψηφίους να συνολικοποιούν την πολιτική τους τοποθέτηση σε σχέση με τις διεκδικήσεις τόσο του φοιτητικού τους συλλόγου, όσο και με το σύνολο του φοιτητικού και λαϊκού κινήματος. Αυτή ακριβώς η δυνατότητα «πολιτικής έγκλησης» στα μέλη του φοιτητικού συλλόγου, με βάση την κινηματική πρακτική του καθενός τόσο στα «μικρά» όσο και στα «μεγάλα» θέματα, αποτελούν ένα απ΄ τα σημαντικότερα φυσιογνωμικά στοιχεία αυτής της διαδικασίας. Ως τέτοια πρέπει να διαφυλάσσονται και να διακρίνονται απ΄τις τηλεοπτικού τύπου «πολιτικές αντιπαραθέσεις».Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο οι καθεστωτικές παρατάξεις  να υπεκφεύγουν,σχετικά την τοποθέτηση σε αυτά τα ζητήματα, εξαγοράζοντας κυριολεκτικά ψήφους, με προεκλογικές εκδρομές, με σημειώσεις σε δύσκολα μαθήματα  κλπ. Δεν είναι τυχαία η πρόταση της ΟΝΝΕΔ για διεξαγωγή φοιτητικών εκλογών ανά δύο και όχι ανά ένα έτος. Όσο πιο σπάνια αυτή η διαδικασία, τόσο μεγαλύτερη η υπεκφυγή. (Προφανώς η κατάσταση παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, όταν πρόκειται για τις γενικές συνελεύσεις όπου εκεί μόνο με το ζόρι βλέπουμε να συμμετέχουν αυτές οι παρατάξεις).

Οι εκλογές, πράγματι δεν αποτελούν τη λύση, ούτε την υπέρτατη πολιτική διαδικασία. Παρόλα αυτά, αποτελούν ένα σημαντικό πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Το ερώτημα λοιπόν, δεν εντοπίζεται στη συμμετοχή ή στην αποχή από αυτές, αλλά στον καθορισμό αυτού του πεδίου. Από τη μεριά μας προσπαθούμε αυτό το πεδίο να μην είναι ούτε οι εκδρομές, ούτε οι σημειώσεις, ούτε οι «ωραίες μούρες»… αλλά το ίδιο το φοιτητικό κίνημα και οι διεκδικήσεις του.

Στον εκφυλισμό και στην απαξίωση των φοιτητικών εκλογών, απαντάμε με μαζική  συμμετοχή. Δεν επιλέγουμε πρόσωπα, κάνουμε πολιτική τοποθέτηση.

 αριστερή κίνηση αρχιτεκτονικής εαακ

Advertisements
This entry was posted in φοιτητικό κίνημα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s