ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ: Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ

Η Γενική Συνέλευση της Σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π. επιβεβαιώνει την άρνησή της να συνεργήσει στην υποβάθμιση των σπουδών που προκαλεί η επικρατούσα κυβερνητική πολιτική απαξίωσης της Παιδείας.

Ήδη από τις 13/4 η Γ. Σ. έχει αποφασίσει την αναστολή λειτουργίας της σχολής από 4/5 διότι: ·Ένας μεγάλος αριθμός διδασκόντων που συνταξιοδοτούνται δεν αντικαθίσταται, με αποτέλεσμα το εκπαιδευτικό προσωπικό της σχολής να έχει μειωθεί κατά 40% στην τελευταία διετία, ενώ για τα επόμενα δύο χρόνια προβλέπεται περαιτέρω μείωση σε ποσοστό 60%. Η περίφημη αναλογία 1/5 που εφαρμόζεται στο δημόσιο τομέα κατά τις επιταγές του μνημονίου εφαρμόζεται και στην Ανώτατη εκπαίδευση με την τακτική μηδενικών διορισμών και συστηματικής υπονόμευσης των εξελίξεων των διδασκόντων. ·Ιδιαίτερα στη Σχολή Αρχιτεκτόνων – όπως και στις ανάλογες σχολές με συνθετικά και καλλιτεχνικά μαθήματα – η μη ανανέωση του Προεδρικού Διατάγματος που επιτρέπει την έως έχει εκλογή μελών ΔΕΠ – όπως ισχύει σε ανάλογες σχολές σε όλο τον κόσμο- έχει επιπλέον αναστείλει κάθε εκλογή και εξέλιξη συναδέλφων που καλούνται να διδάξουν συνθετικά μαθήματα τα οποία αποτελούν τον κύριο κορμό του προγράμματος σπουδών. ·Με δεδομένη την πρόσφατη περαιτέρω μείωση της δημόσιας χρηματοδότησης των ΑΕΙ που οδηγεί όλα τα ιδρύματα πέρα από τα όρια λειτουργίας τους, θεωρούμε ότι οι Σύγκλητοι των ιδρυμάτων οφείλουν να δημοσιοποιήσουν τα αδιέξοδα στα οποία οδηγούνται και να πάρουν αποφάσεις ευθύνης. Στη διάρκεια της περιόδου αναστολής της λειτουργίας της Σχολής, δεν πραγματοποιούνται οι θεσμικές εκπαιδευτικές και ερευνητικές λειτουργίες της, αλλά η Σχολή θα αποτελεί ζωντανό εργαστήριο προβληματισμού και έρευνας που θα διερευνά μεταξύ άλλων και την πληροφόρηση σε σχέση με το έργο του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Στην κατεύθυνση αυτή οργανώνεται Έκθεση Παρουσίασης του Έργου της Σχολής Αρχιτεκτόνων (Συγκρότημα Πατησίων – Κτίριο Αβέρωφ) ανοικτή στην κοινωνία, της οποίας τα προβλήματα είναι στο επίκεντρο των εκπαιδευτικών και ερευνητικών λειτουργιών της Σχολής. (Πληροφορίες: http://www.arch.ntua.gr/forum/index.php) Αναζητούμε τη συμπόρευσή μας με όλες τις υπόλοιπες πανεπιστημιακές σχολές της χώρας. Ιδιαίτερα διευρύνουμε και ισχυροποιούμε τον συντονισμό της Σχολής με τις υπόλοιπες αρχιτεκτονικές και καλλιτεχνικές σχολές της Ελλάδας. Σε μία τέτοια προοπτική καλούμε τις σχολές αυτές να προχωρήσουν σε ανάλογες δράσεις και προσκαλούμε τους φοιτητές και διδάσκοντές τους να οργανώσουμε μαζί κοινές δράσεις προβληματισμού και διεκδίκησης και ενωμένοι να διασφαλίσουμε τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, τις σπουδές και την αξιοπρέπεια του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Συμμετέχουμε με τους φοιτητές μας στις κινητοποιήσεις της 11ης Μαΐου και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των αδιόριστων μελών ΔΕΠ και των διδασκόντων του ΠΔ 407/80.

ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΑΤΑΛΑΝΤΕΥΤΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ.

Advertisements
This entry was posted in αναδημοσίευση|ενημέρωση. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s