Καλωσήρθατε στην πραγματικότητα του νέου πανεπιστημίου… ( Για πρωτοετείς αρχιτέκτονες )

Καλωσήρθατε στην πραγματικότητα του νέου πανεπιστημίου…

Η έναρξη της φοιτητικής ζωής αποτελεί για τον καθένα κομβική στιγμή, αφού σηματοδοτεί το πέρασμα από την καταπιεστική καθημερινότητα του σχολείου σε έναν άλλο τρόπο ζωής, που περιλαμβάνει προβληματισμούς που ξεπερνούν το στενό αντικείμενο σπουδών και εμπειρίες που περιλαμβάνουν την συλλογική πράξη και έκφραση.
Ή τουλάχιστον έτσι θα ‘πρεπε να είναι,
αφού η πραγματικότητα πλέον είναι αρκετά διαφορετική. Τα τελευταία χρόνια, διαμορφώνεται για τους φοιτητές μια νέα κατάσταση, που ιδιαίτερα φέτος απειλεί να γίνει πραγματικότητα από τον νέο νόμο-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια. Ο περίφημος αυτός νόμος-πλαίσιο δεν είναι ένας ακόμα νόμος, αλλά η μεγαλύτερη επίθεση που έχει δεχτεί το πανεπιστήμιο μεταπολεμικά. Πιο συγκεκριμένα καταργεί τα πτυχία και τα δικαιώματα που θα είχε μετέπειτα ο κάτοχός τους, ενώ οδηγεί τις σχολές σε διάλυση λόγω της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης (όπως θα διαπιστώσετε γρήγορα και στη σχολή μας…). Παράλληλα δημιουργεί αντιδημοκρατικές συνθήκες λειτουργίας μέσω της κατάργησης του ασύλου και του νέου μοντέλου διοίκησης των πανεπιστημίων. Τέλος προωθεί ασφυκτικές συνθήκες σπουδών, μέσω της εντατικοποίησής τους, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη διαγραφή των φοιτητών που συμπληρώνουν ν+2 έτη (δηλαδή 7 στη σχολή μας, που παρεπιπτόντως έχει 7,5 χρόνια μέσο όρο αποφοίτησης!) και της απαλοιφής των φοιτητικών παροχών (κατάργηση δωρεάν βιβλίων, επιβολή διδάκτρων κ.α.). Δεν μιλάμε λοιπόν για μια απλή επίθεση, αλλά για πραγματικό πόλεμο που η κυβέρνηση κήρυξε στα πανεπιστήμια.

Όλα αυτά δεν γίνονται απλά με φόντο τη γενικότερη επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση σε όλους τους εργαζόμενους και την κοινωνία τα τελευταία χρόνια, αλλά αποτελούν τμήμα της. Η επιδείνωση των συνθηκών εργασίας, με κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, μειώσεις μισθών και εφεδρείες, η αύξηση της ανεργίας, η αυξανόμενη φορολόγηση των εργαζομένων και τα απανωτά χαράτσια αποτελούν μόνο ένα δείγμα της πολιτικής που στραγγίζει την ζωή των εργαζομένων για να σώσει τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις.

Απέναντι σε αυτή την πολιτική, το φοιτητικό κίνημα έκανε τη θέση του ξεκάθαρη: ήδη από πέρυσι, όταν το υπουργείο δημοσιοποίησε τις προθέσεις του ως προς το πανεπιστήμιο που θέλει, οι φοιτητές έδειξαν τις δικές τους προθέσεις για το τι θα ακολουθούσε από τη μεριά τους. Έτσι, αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου-πλαίσιο μέσα στο κατακαλόκαιρο, οι φοιτητικοί σύλλογοι προχώρησαν σε πανελλαδικό μπλακ-άουτ των πανεπιστημίων. 300 κατειλημμένες σχολές ξεκίνησαν τον αγώνα για την απόσυρση αυτού του νόμου και της πολιτικής που τον επιβάλλει. 6 εβδομάδες καταλήψεων, παρεμβάσεων στην κοινωνία, μαχητικών συλλαλητηρίων και ριζοσπαστικών δράσεων (κατάληψη στο υπουργείο παιδείας, παρεμβάσεις σε δελτία ειδήσεων), αποτέλεσαν το πρελούδιο του αγώνα που κατόρθωσε να πάρει με το μέρος του το μεγαλύτερο μέρος της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και ενέπνευσε πολλά άλλα κομμάτια της κοινωνίας να βγούν στο προσκήνιο με μαχητικές κινητοποιήσεις. Οι κινητοποιήσεις αυτές που ξεκίνησαν με καταλήψεις υπουργείων και δημοσίων κτιρίων κορυφώθηκαν με τη 48ωρη γενική απεργία και τα πρωτοφανούς μαζικότητας συλλαλητήρια στις 19-20 Οκτώβρη.

Είναι σαφές πως έχουμε μπει σε μία περίοδο γενικευμένης πολιτικής αστάθειας εντός και εκτός πανεπιστημίου στην οποία ο καθένας θα κλειθεί να πάρει θέση. Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να αντιληφθεί τη διάρκεια και το μέγεθος της μάχης. Οι φοιτητές στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως έχουν δείξει πως στις μεγάλες κοινωνικές συγκρούσεις δε σφυρίζαν αδιάφορα, αλλά αντιθέτως ήταν ένα απ΄τα πιο ενεργά και μαχητικά κομμάτια του κινήματος! Εμείς καλούμε να είμαστε έτοιμοι για μια χρονιά όπου οι λέξεις “ομαλότητα” και “κανονικότητα” θα απουσιάζουν απ’ το λεξιλόγιο των φοιτητών! Η κυβέρνηση της καταστολής που την Πέμπτη 20/10 δολοφόνησε τον οικοδόμο αγωνιστή Δημήτρη Κοτζαρίδη πρέπει να αρχίσει να μετράει τις τελευταίες της ώρες.

αριστερή κίνηση αρχιτεκτονικής – εαακ

Advertisements
This entry was posted in φοιτητικό κίνημα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s