Γιατί η συγκυβέρνηση…θέλει τη 17 Νοέμβρη της!

Κι έτσι, απλά, το Κυριακάτικο πρωινό της 6/11 μας βρίσκει με μία νέα (συγ)κυβέρνηση. 38 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, Νοέμβρη και πάλι σαν άλλος συμβολισμός, γεννιέται η πρώτη μεταπολιτευτική κυβέρνηση χωρίς την (εκλογική έστω) έγκριση του λαού. Αυτό και μόνο αρκεί ίσως για να χαρακτηριστεί τουλάχιστον τερατογένεση.

Πώς όμως φτάσαμε σ’ αυτήν την τερατογένεση; Πώς οι κατά τ’ άλλα ορκισμένοι εχθροί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ τα βρήκαν έτσι ξαφνικά; Η αλήθεια είναι ότι, αναμφίβολα, τα τελευταία δύο χρόνια ζούμε τη μεγαλύτερη επίθεση ενάντια σε όλα τα κομμάτια της κοινωνίας. Απ’ την άλλη όμως ζούμε και το μεγαλύτερο κίνημα αντίστασης από όλα τα κομμάτια της κοινωνίας, το οποίο μάλιστα τον τελευταίο μήνα σ’ ένα βαθμό μεταμορφώθηκε σε κίνημα αντεπίθεσης. Ήταν δηλαδή οι εκατοντάδες χιλιάδες λαού που βγήκαν μαχητικά στους δρόμους όλο το προηγούμενο διάστημα, και ιδιαίτερα στη γενική απεργία 19-20 Οκτώβρη, που έριξαν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ήταν η 28η Οκτωβρίου με τη μετατροπή των παρελάσεων σε πορείες που τους έδειξε ότι ούτε τα ιδεολογήματα της “εθνικής ενότητας – εθνικής σωτηρίας” δεν μπορούσαν πλέον να τους σώσουν.

Όταν η πίεση του κόσμου είναι τέτοια που αναγκάζει την κυβέρνηση να ανακοινώσει πανικόβλητη ένα δημοψήφισμα ρισκάροντας να φύγουν τα πράγματα εκτός ελέγχου, αντίστοιχη είναι και η πίεση του συστήματος προς τους πολιτικούς του εκφραστές να κάνουν τα πάντα για να αποσωβηθεί κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. Είδαμε όλους τους ελληνικούς και ξένους μηχανισμούς, από την Ε.Ε, το ΔΝΤ, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία μέχρι και τον “δικό μας” ΣΕΒ, στην αρχή συμβουλευτικά και τελικά απειλώντας, να διατάζουν τη δημιουργία συγκυβέρνησης “εθνικής σωτηρίας”. Αυτό βέβαια δεν έχει να κάνει μόνο με την κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά και με τη διεθνή, με την κρίση να μη λέει να κοπάσει, με την Ιταλία να μπαίνει στο χορό του ΔΝΤ, κλπ. Μην μπορώντας λοιπόν η ΕΕ να διαχειριστεί όλα τα μέτωπα ταυτόχρονα έπρεπε το ζήτημα Ελλάδα να κλείσει πάση θυσία. Φάνηκε τελικά, ότι όταν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου και οι εξελίξεις να γίνουν απρόβλεπτες, οι υποτιθέμενες διαφωνίες χρόνων πάνε περίπατο και η συγκυβέρνηση γεννιέται εντός δύο ημερών. Κι είναι εκεί ακριβώς που όλα αυτά τα κλισέ που κοροϊδεύουμε κατά καιρούς, περί “λυκοσυμμαχίας, μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ”, παίρνουν την εκδίκησή τους, επαληθεύομενα πανηγυρικά και πιο ξεκάθαρα από ποτέ.

Όλα τα παραπάνω, προστιθέμενα στην αρχική τερατογένεση, καθιστούν αυτήν την κυβέρνηση την πιο επικίνδυνη της μεταπολίτευσης. Γι’ αυτό άλλωστε έχει δώσει ήδη τα διαπιστευτήριά της, αφού θα δεσμευτούν όλοι οι συμμετέχοντες ότι θα τηρήσουν αυστηρά όλους τους όρους της νέας δανειακής σύμβασης, του νέου μνημονίου δηλαδή. Το μόνο που μπορούμε να περιμένουμε απ’ αυτήν τη νέα κυβέρνηση είναι νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, νέες απολύσεις, περισσότερη ανεργία, λιγότερη υγεία και παιδεία. Ξέρουν όμως ότι όλο αυτό το διάστημα κινητοποιήσεων έχει δημιουργήσει συνειδήσεις και η κοινωνία πλέον ξέρει τι να περιμένει, γι’ αυτό ο ιδεολογικός μηχανισμός είναι ήδη σε πλήρη λειτουργία. Καθημερινά, όλα τα ΜΜΕ πανηγυρίζουν τη “σωτηρία της χώρας” και προειδοποιούν όποιον θέλει να τη χαλάσει. Η προβαλλόμενη θέση είναι μία: τελείωσαν όλα, λύθηκαν τα προβλήματά μας, αφού ήρθε η πολιτική συναίνεση τώρα πρέπει να έρθει και η κοινωνική. Ή να επιβληθεί.

Η κοινωνία όμως ετοιμάζει τις δικές της απαντήσεις. Ξέροντας μάλιστα ότι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ έφυγε υπό την πίεση του κινήματος οι επόμενες μάχες θα δοθούν με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για να στείλουμε κι αυτήν την κυβέρνηση να συνοδεύσει τον Παπανδρέου, όπως και κάθε επόμενη με την ίδια πολιτική. Ξέρουμε ότι αυτή χρονιά θα είναι γεμάτη μάχες, με την πρώτη να είναι η 17 Νοέμβρη. Το φοιτητικό κίνημα μαζί με όλη την κοινωνία, όπως και το (όχι και τόσο μακρινό) ’73, έτσι και σήμερα, θα δώσει το παρόν απ’ την πρώτη γραμμή.

Αφού η νέα κυβέρνηση επέλεξε να έρθει τώρα, 38 χρόνια μετά τον άγριο Νοέμβρη, εμείς ας της ετοιμάσουμε στις 17 την πιο άγρια υποδοχή.

αριστερή κίνηση αρχιτεκτονικής – εαακ

Advertisements
This entry was posted in φοιτητικό κίνημα, γενικά κινηματικά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s