Οι κυβερνήσεις πέφτουν, η Διαμαντοπούλου μένει, εμείς συνεχίζουμε!

Το τελευταίο διάστημα ο ελληνικός λαός καλείται να βιώσει μια νέα πραγματικότητα που χαρακτηρίζεται απ’ τη βίαιη προσαρμογή του σε συνθήκες κοινωνικής εξαθλίωσης. Τα μέτρα που καθημερινά ανακοινώνονται, υπό την απειλή της «χρεοκοπίας», προκειμένου το ελληνικό κράτος να συνεχίσει να δανείζεται απ’ την τρόικα, έχουν κοινό σημείο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη υποτίμηση του κόστους των εργαζομένων και την πλήρη διάλυση των κοινωνικών παροχών. Η διαδικασία αυτή, δηλαδή η συνεχής υποβάθμιση του επιπέδου ζωής του λαού, που σήμερα κωδικοποιείται ως «μνημονιακή πολιτική», επιδιώκεται να παρουσιαστεί ως σχέδιο εθνικής σωτηρίας. Ένα σχέδιο εθνικής σωτηρίας που φαίνεται πως μπορεί και θυσιάζει τους χιλιάδες απολυμένους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ενώ παράλληλα διασφαλίζει την κερδοφορία του εγχώριου και ξένου χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου. Οι συνθήκες πλέον είναι τέτοιες που δεν επιτρέπουν πολλαπλές ερμηνείες και προβληματισμούς για την ασκούμενη πολιτική. Η αντίσταση του προέβαλε το λαϊκό κίνημα μέσα από απεργίες και καταλήψεις τις προηγούμενες βδομάδες το έκανε ξεκάθαρο. Ο πολιτικός λόγος που υιοθέτησε και οι προωθημένες και πρωτότυπες μορφές αγώνα, κατόρθωσαν να κάνουν αδύνατη την επίλυση της αναπτυσσόμενης πολιτικής κρίσης απ’ τη μεριά του συστήματος.

Η νέα κυβέρνηση Παπαδήμου αποτελεί τη θλιβερή προσπάθεια του ενιαίου πλέον μπλοκ εξουσίας (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ) να διασφαλίσει την κοινωνική ηρεμία, εμφανιζόμενο ως το άθροισμα των ώριμων πολιτικών κομμάτων «που όταν οι συνθήκες το επιβάλουν συνασπίζονται με μιας και βάζουν την πατρίδα­ πάνω από το κομματικό τους συμφέρον». Με λίγη δόση πατριωτισμού και λίγη δόση υπευθυνότητας, επιχειρείται με απλά λόγια ένα σαφές μήνυμα: Το μπλοκ εξουσίας θα είναι συμπαγές και ανένδοτο σε όποιον τολμήσει να αμφισβητήσει ή να θέσει υπό διακύβευμα την ασκούμενη πολιτική και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Η λαϊκή απαίτηση όμως, αν μπορούμε να τη σχηματοποιήσουμε, δεν ήταν το “να τα βρουν τα κόμματα” αλλά μάλλον το “να πάρουν όλα τα μέτρα πίσω”. Πράγμα που σημαίνει πως όχι απλά τίποτα δε λύθηκε με την κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, αλλά αντιθέτως υπάρχουν όλοι οι λόγοι προκειμένου το λαϊκό κίνημα να εμφανιστεί με δυναμικότερο μάλιστα τρόπο το επόμενο διάστημα στο προσκήνιο.

Η πολιτική που ακολουθείται έχει έντονο το αποτύπωμά της στο χώρο της εκπαίδευσης. Ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος-πλαίσιο Διαμαντοπούλου δεν αποτελεί μία ακόμα εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Αποτελεί μια συνολική αναδιάρθρωση της δομής, της φυσιογνωμίας και του τρόπου λειτουργίας του δημόσιου πανεπιστημίου που το προσαρμόζει στις απαιτήσεις της κρίσης και πλήττει πολύπλευρα τους φοιτητές. Τα δίδακτρα, τα πειθαρχικά συμβούλια, η κατάργηση του ασύλου, η διάλυση του πτυχίου, οι ασφυκτικοί ρυθμοί σπουδών, η (μη) χρηματοδότηση, οι εξωτερικές και διορισμένες διοικήσεις, οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό κλπ, αποτελούν πλέον ψηφισμένο νόμο. Τα πρωτοφανή αντανακλαστικά των φοιτητών να μην ξεκινήσουν την εξεταστική τον Σεπτέμβριο αλλά να προχωρήσουν σε ένα πανελλαδικό μπλακ άουτ καταλήψεων, δείχνει όχι μόνο την αντίθεση που προέβαλλαν απέναντι στο νόμο αλλά και την αποφασιστικότητα με την οποία σκόπευαν να κινηθούν. Παρόλο που ο αγώνας απέναντι στο νόμο δεν πέτυχε τον καταστατικό του στόχο, που ήταν η απόσυρσή του, συνέβαλε καθοριστικά στις πολιτικές εξελίξεις που ακολούθησαν και όρισε ένα συγκεκριμένο status στο εσωτερικό των σχολών απέναντι στους κατά καιρούς πρόθυμους υλοποιητές του νόμου. Επειδή όμως αυτός ο αγώνας δεν έχει τελειώσει και ο αντίπαλος μέρα με τη μέρα τον κάνει πράξη (καταπάτηση ασύλου ΑΠΘ, πειθαρχικά στο παν/μο Κρήτης) πρέπει να περιγράψουμε τη συνέχειά του. Για το φοιτητικό κίνημα λοιπόν μπαίνει ένας άμεσος στόχος. Να μην επιτρέψει με κανένα τρόπο αυτός ο νόμος να εφαρμοστεί! Να μην επιτρέψει κανένας φοιτητής να πληρώσει για συγγράμματα, κανένας καθηγητής φυτεμένος απ’ τη Διαμαντοπούλου να διοικήσει, κανένας ΜΑΤατζής να πατήσει στο χώρο του ασύλου. Να κάνουμε τελικά τα πάντα ώστε να απορριφθεί στην πράξη οποιαδήποτε ελπίδα εφαρμογής του. Το φοιτητικό κίνημα έχει τον τρόπο, την εμπειρία και την αποφασιστικότητα για να το κάνει.

Η κατάσταση που ως φοιτητές καλούμαστε σήμερα να αντιμετωπίσουμε παράγει στο εσωτερικό μας διάφορες ροπές και αντιλήψεις και τελικά διαφορετικές έως και αντιδιαμετρικές πρακτικές. Για μας, θεμελιώδες ερώτημα είναι το αν επιλέγουμε σ’ αυτήν την κοινωνική πραγματικότητα που διαμορφώνεται να πορευτούμε ατομικά και ανταγωνιστικά ή αν θεωρούμε πως μέσα απ΄τη ζωντανή, ενιαία μας συγκρότηση θα συζητάμε, θα αποφασίζουμε και θα πράττουμε συλλογικά. Άμεσος στόχος για μας πρέπει να είναι η ενδυνάμωση των γενικών συνελεύσεων, του οργάνου δηλαδή μέσα στο οποίο εκτίθενται οι απόψεις, οι προβληματισμοί, οι διαφωνίες και τελικά λαμβάνονται αποφάσεις. Παράλληλα πρέπει σε συντονισμό με τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους να συγκροτήσουμε τις απαραίτητες κινηματικές αντιστάσεις που δε θα επιτρέψουν να εφαρμοστεί ο νέος νόμος. Ταυτόχρονα, οφείλουμε στο εσωτερικό του φοιτητικού μας συλλόγου να συγκροτήσουμε αυτές τις δομές αλληλεγγύης που να μην αφήσουν κανέναν φοιτητή μόνο του απέναντι στη νέα πραγματικότητα της «σχολής α-λα Διαμαντοπούλου».

Τέλος, πρέπει να αποτελεί συλλογική συνείδηση ότι η ίδια η πραγματικότητα μας καλεί να αποτελέσουμε ενεργό κομμάτι ενός ευρύτερου κοινωνικού κινήματος που σήμερα αναπτύσσεται στις απεργίες των εργαζομένων, στις καταλήψεις δημόσιων υπηρεσιών, στην παράδοση που γέννησαν οι πλατείες, στις μνήμες του Δεκέμβρη του ’08, που να θέτει στην πράξη μια διαφορετική προοπτική για το λαό και τελικά ένα εναλλακτικό κοινωνικό όραμα.

 

ΟΛΟΙ στη ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ την ΤΡΙΤΗ 29/11 στις 12.00 στο ΤΜΑΧ

αριστερή κίνηση αρχιτεκτονικής – εαακ

Advertisements
This entry was posted in φοιτητικό κίνημα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s