Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά

Αν θέλαμε να χαρακτηρίσουμε κάπως το 2011, που πριν λίγες μέρες αποχαιρετήσαμε, θα το ονομάζαμε μάλλον χρονιά των “αναγκαίων κακών”. Οι εφεδρείες, οι “οικειοθελείς” παραιτήσεις-απολύσεις, η στάση πληρωμών που βάρβαρα επιβάλλουν οι επιχειρήσεις στους εργαζόμενους λίγο πριν πτωχεύσουν (με τους ιδιοκτήτες τους παραδόξως να παραμένουν ζάπλουτοι), η άνευ προηγουμένου φοροεπιδρομή με την, για ακόμη μία φορά, απαλλαγή του κεφαλαίου είναι μόνο κάποια από αυτά. Τα παραπάνω, μαζί με τη διάλυση των συλλογικών συμβάσεων, των κοινωνικών αγαθών, καθώς και με τα νέα μέτρα-δώρο της κυβέρνησης για τη νέα χρονιά, έχουν επιβάλλει έναν πραγματικό πόλεμο στον κόσμο της εργασίας και στη νεολαία ένα νέο κύμα ξενιτιάς.

Η πολιτική αυτή, που φάνηκε να’ ρχεται από “έξω”, από την ΕΕ και το ΔΝΤ, βρήκε τους συμμάχους της στην αστική τάξη και το εγχώριο κεφάλαιο (πλέον και θεσμικά με έναν “υπερπρωθυπουργό” τραπεζίτη), σε αγαστή συνεργασία με ακροδεξιούς, τεχνοκράτες και γενικά όσους ήταν πρόθυμοι να “βάλουν νερό στο κρασί τους για τη σωτηρία της χώρας”. Αυτό που προτάθηκε σαν λύση τελικά, δηλαδή μια λιτότητα άνευ προθεσμίας, το μόνο που κάνει είναι να οδηγεί τον κόσμο της εργασίας στη εξαθλίωση, μετατρέποντάς τον εν τέλει σε σωσίβιο του κεφαλαίου.

Το ιδεολόγημα όμως αυτό έχει πλέον καταρρεύσει στις συνειδήσεις του κόσμου. Το έδειξαν περίτρανα οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του περασμένου διαστήματος. Από τους αγανακτισμένους των πλατειών και τις μεγαλειώδεις απεργίες, ως τη 48ωρη του Οκτώβρη, τις καταλήψεις και τις συνεχιζόμενες απεργίες μεμονωμένων κλάδων, ο κόσμος της εργασίας προσπαθεί, άλλοτε ψηλαφητά, άλλοτε δυναμικά, να βρει μία εναλλακτική απάντηση στην αθλιότητα που του επιβάλλεται. Μπροστά λοιπόν στα εκβιαστικά διλήμματα που θέτει η εργοδοσία, απολύσεις, μείωση αποδοχών, ή και απλήρωτη εργασία, οι εργαζόμενοι, με όπλο την αλληλεγγύη, απαντούν συλλογικά διεκδικώντας το αυτονόητο. να πληρώνονται για την εργασία τους, να ζουν με αξιοπρέπεια.

Εδώ και καιρό οι εργαζόμενοι σε πάρα πολλούς κλάδους δίνουν το παράδειγμα: Από τις επαναλαμβανόμενες απεργίες των εργαζόμενων στα ΜΜΜ, των εργαζομένων της ελευθεροτυπίας, και συνολικότερα των ΜΜΕ, μέχρι τον αγώνα που έδωσαν οι εργαζόμενοι στους ΠΟΕ-ΟΤΑ ένα προηγούμενο διάστημα. Το μεγαλειώδες παράδειγμα της ελληνικής χαλυβουργίας, όπου 2μιση μήνες τώρα, οι εργαζόμενοι απεργούν για να να μην απολυθεί ο διπλανός τους και να μην δουλεύουν 5ωρο, συντονίζοντας τη δράση τους και αποφασίζοντας με τις γενικές τους συνελεύσεις. Οι εργαζόμενοι στον alter, παρά τις απειλές για κλείσιμο του σταθμού, αγωνίζονται αποφασιστικά για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους έχοντας καταλάβει το σταθμό για την προβολή των αιτημάτων τους. Οι εργαζόμενοι στη “λουκίσσα” εδώ και ένα χρόνο απλήρωτοι, συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας παρά τις εργοδοτικές απειλές.

Μπροστά στον εκβιασμό, την εξαθλίωση και την εκμετάλλευση, ο κόσμος της εργασίας απαντά με όπλο τους συλλογικούς αγώνες και την αλληλεγγύη. Το πραγματικό δίλημμα δεν είναι αν υπάρχουν δουλειές. Κάποιες δουλειές υπάρχουν, λίγες ναι, αλλά υπάρχουν. Τελικά όμως κάποιος επιλέγει να διεκδικήσει μία από αυτές τις θέσεις, ατομικά, μέσω του ανταγωνισμού και του κοινωνικού κανιβαλισμού, ή τελικά θα διεκδικήσει συλλογικά να υπάρχει δουλειά για όλους και μια ζωή με αξιοπρέπεια; Σαν φοιτητικός σύλλογος αυτά τα ερωτήματα δε μας αφήνουν αδιάφορους, αλλά απαντώνται με τους καθημερινούς μας αγώνες, με τη ζωντανή λειτουργία των συλλόγων μας.

Όλοι στη γενική συνέλευση τη Δευτέρα 16/1, 15.00, ΤΜΑΧ

Όλοι στην παναττική απεργία την Τρίτη, 17 Γενάρη

αριστερή κίνηση αρχιτεκτονικής – εαακ

Advertisements
This entry was posted in φοιτητικό κίνημα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s