ΓΙΑ ΟΣΑ ΗΡΘΑΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΑ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ…

Εν αναμονή του νέου και τελευταίου(;) πακέτου μέτρων, αυτού των 13,5 δις, που τόσο καιρό πασχίζει να “κλείσει” η συγκυβέρνηση σε συνεργασία πάντα με την ΕΕ και το ΔΝΤ, ξέρουμε τι να περιμένουμε. Είναι ένα ακόμη πακέτο, που δεν έρχεται να εγγυηθεί τίποτα άλλο παρά τη νέα καταβαράθρωση μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, την κατακόρυφη αύξηση των ήδη κόκκινων δεικτών της φτώχειας και της ανεργίας στην ελληνική κοινωνία και περισσότερο στη νεολαία, και την περαιτέρω υποβάθμιση των κοινωνικών τομέων της υγείας και της παιδείας. Φαίνεται σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, η συνολική αμφισβήτηση, στην οποία έχουν επέλθει τα εργασιακά δικαιώματα και κεκτημένα του λαού αλλά και η ολοκληρωτική υποτίμηση της ίδιας της έννοιας της εργασίας.

Απέναντι σ’ αυτά φαίνεται πλέον ξεκάθαρα πως για τους συντάκτες του συστήματος και της κυρίαρχης πολιτικής, οι λαϊκοί αγώνες “δε χωράνε” στο σενάριο. Η κρατική καταστολή οξύνεται καθημερινά, από το ξυλοκόπημα και την κατάπνιξη στα χημικά απεργών-διαδηλωτών τις πορείες (πιο πρόσφατη στις 26/9) και τις απεργιακές κινητοποιήσεις (κινητοποίηση εργαζόμενων Σκαραμαγκά στο ΥΠΕΘΑ, όπου καθεστωτικά κόμματα μαζί και με κομμάτια της αριστεράς ασχολήθηκαν αποκλειστικά με τη νομιμότητα της διεκδίκησης..), μέχρι και τις συλλήψεις μαθητών σε απόπειρες καταλήψεων σχολείων (1ο Λύκειο Χολαργού, 2ο ΕΠΑΛ Λαμίας κ.α.), αλλά και τα πρωτοφανή βασανιστήρια σε συλληφθέντες αντιφασίστες (χρήση τέιζερ κλπ). Παράλληλα, ο Φασισμός θεριεύει, με τη Χρυσή Αυγή πέρα από το “αλληλέγγυο προσωπείο” της, να δείχνει την πραγματική της φύση αλλά και το ρόλο που καλείται να παίξει το επόμενο διάστημα, που προφανώς δεν είναι τα συσσίτια και οι αιμοδοσίες αλλά τα πογκρόμ μεταναστών και οι τραμπουκικές επιθέσεις στα κινητοποιούμενα κομμάτια της κοινωνίας και τις συλλογικές τους διαδικασίες, με τελευταίο παράδειγμα την “εμπλοκή” της στην επίθεση φασιστών στη Γενική Συνέλευση της Ιατρικής Αθήνας την προηγούμενη εβδομάδα.

Μέσα σ’ αυτό το “άριστα διαμορφωμένο” πλαίσιο, έρχονται να τεθούν σε εφαρμογή, μαζί με όλα τα άλλα, και τα μέτρα στην Παιδεία. Τα Συμβούλια Διοίκησης πρέπει να έχουν συγκροτηθεί, κατά το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου, μέχρι τα τέλη του Οκτώβρη και πλέον οι ιθύνοντες έχουν πάρει τα μέτρα τους, στην προσπάθεια θωράκισης των διαδικασιών από τις χρόνιες παρεμποδίσεις του Φοιτητικού Κινήματος. Αν δεν καρποφορήσει η πατροπαράδοτη μορφή εκλογών, αυτή της φυσικής παρουσίας δηλαδή, σειρά έχει το σχέδιο Β’, της επιστολικής- ηλεκτρονικής ψήφου και αν αποτύχει και αυτό, ακολουθεί το σχέδιο Γ’, δηλαδή ο διορισμός ομότιμων καθηγητών μετά από κλήρωση! Αν δηλαδή οι υπολογισμοί και οι μηχανορραφίες του Υπουργείου επιτύχουν, από Νοέμβρη θα έχουμε τα πολυπόθητα Συμβούλια Διοίκησης που θα έχουν την πλήρη διοικητική εξουσία των Ιδρυμάτων, και είναι αυτά που θα έρθουν να κόψουν το δωρεάν σύγγραμμα, να κατακρεουργήσουν τις φοιτητικές παροχές (σίτιση, στέγαση κλπ) και τελικά να κοστολογήσουν συνολικά τις σπουδές μας, επιβάλλοντας αργά ή γρήγορα και δίδακτρα.

Βρισκόμαστε λοιπόν στο σημείο, όπου οι ημερομηνίες τρέχουν και μας πιέζουν ασφυκτικά, οι “τερατολογίες” ενός προηγούμενου διαστήματος όλο και πλησιάζουν προς πραγματοποίηση και οι καλοθελητές του διαμορφωμένου φασιστικού μπλοκ παραμονεύουν, γλυκοκοιτάζοντας χώρους και διαδικασίες του ασύλου.

Σε σχέση με αυτό το πλαίσιο, που η διάλυση του δημόσιου και δωρεάν Πανεπιστημίου μοιάζει να είναι πιο κοντά από ποτέ, η εικόνα των ανενεργών και αποδιοργανωμένων φοιτητικών συλλόγων φαντάζει για εμάς τρομοκρατικά ανησυχητική. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως τα ψέματα έχουν πλέον τελειώσει! Οι επιθέσεις που θα κληθούμε να απαντήσουμε το επόμενο διάστημα θα είναι πολλές. Θεσμικές και μη, άμεσες ή έμμεσες, φυσικές ή όχι, ένα μόνο είναι το σίγουρο. Πως απαντώνται μόνο μέσα από  συλλογικούς αγώνες και μόνο με ένα καλά οργανωμένο Φοιτητικό Κίνημα. Για να εξασφαλιστούν όμως οι όροι, αυτοί της συλλογικότητας και της οργάνωσης που χρειάζονται, επιβάλλεται η ατομική παρουσία και συμμετοχή του καθενός στις συλλογικές διαδικασίες και δράσεις, για την άμεση ενίσχυση και τη θωράκισή τους, απέναντι σε όποιον και σε ό,τι έρχεται να μας πλήξει.

 ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 11/10 ΣΤΙΣ 15:00 ΣΤΟ ΤΜΑΧ!

αριστερή κίνηση αρχιτεκτονικής – εαακ

Advertisements
This entry was posted in φοιτητικό κίνημα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s