ΕΞΩ ΑΠ’ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΜΑΣ…

Την Παρασκευή 28/12, παρουσία εισαγγελέα, έγινε εισβολή των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ που συνοδεύτηκε από συλλήψεις 12 μεταναστών και παραβίαση στεκιών πολιτικών χώρων, καταστροφές και κλοπή υλικών. Λίγες μέρες νωρίτερα, την Πέμπτη 20/12, τα ΕΚΑΜ είχαν “καθαρίσει” τη Βίλλα Αμαλίας, έναν από τους πιο ιστορικούς κατειλημμένους κινηματικούς χώρους, με μεγάλη δράση ιδίως στο αντιφασιστικό κίνημα (επανάληψη του ίδιου σκηνικού και την Τετάρτη 9/1). Οι δύο αυτές επεμβάσεις πραγματο-ποιήθηκαν κατόπιν εντολής της κυβέρνησης και αποτελούν ξεκάθαρα και οργανωμένα χτυπήματα σε κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους, στοχεύοντας τόσο στο φοιτητικό κίνημα, όσο και συνολικά στα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας.

Όπως συνηθίζεται σε παρόμοια γεγονότα, τα ΜΜΕ έσπευσαν να χειροκροτήσουν την αποτελεσματικότητα της ΕΛ.ΑΣ και των σχεδίων της κυβέρνησης. Προσπαθώντας να πείσουν την κοινή γνώμη για τη δημοκρατικότητα και την αναγκαιότητα των επεμβάσεων, μιλούσαν για «πάταξη του παραεμπορίου» και «εκκαθάριση του ασύλου ανομίας και άνδρου των κουκουλοφόρων» στη μία περίπτωση και για χώρο «τρομοκρατικής δράσης» στην άλλη, ανάγοντας τους εμπλεκόμενους ως εχθρούς της κοινωνικής συνοχής. Παράλληλα ενίσχυαν τα παραπάνω επιτεύγματα, κουνώντας ως “λάφυρα” τα τρομερά ευρήματα των επιχειρήσεων αυτών. Όλα αυτά γίνονται βέβαια πάντα στο όνομα της “νομιμότητας”, η οποία δε σημαίνει τίποτα άλλο παραμόνο μια κατάσταση στην οποία δε θα έχει θέση κανένας κοινωνικός και πολιτικός χώρος αντίστασης και ουσιαστικά κανείς αντιφρονούντας, απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική. Μιας κατάστασης στην οποία κουμάντο θα κάνει η Χρυσή Αυγή και η ΕΛ.ΑΣ που με τη συνδυασμένη δράση τους προσπαθούν καιρό τώρα να ελέγξουν την ευρύτερη περιοχή.

Για μας, η σύνδεση που υπάρχει ανάμεσα στα παραπάνω γεγονότα και σε εμάς, ως φοιτητικό σύλλογο, είναι σαφής. Η επίθεση απέναντι στο άσυλο  είναι συνολική και δεν αφορά μεμονωμένες σχολές και χώρους, πολλώ δε μάλλον επηρεάζει άμεσα και υλικά τις σχολές του κέντρου. Στόχος τους δεν είναι μια σχολή ή ένα πολιτικό στέκι, αλλά το να προληφθεί η ίδια η γέννηση κινημάτων μέσα στους χώρους αυτούς. Στόχος τελικά είναι να μη μπορούν να οργανωθούν ούτε να ενδυναμωθούν τα διάφορα πολύμορφα κινήματα (φοιτητικά, γειτονιάς, καταλήψεις, κλπ),που θα συμπορευτούν με το ευρύτερο κίνημα και των οποίων οι διεκδικήσεις θα μπαίνουν εμπόδιο στα σχέδιά τους, στην επίθεση που από κοινού εξαπολύουν κυβέρνηση-Τρόικα-ΜΜΕ. Επιπλέον, θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως όλα αυτά διαμορφώνουν μια νέα πραγματικότητα, ένα αυταρχικό καθεστώς και μέσα στις σχολές, που θα καταργεί κάθε δυνατότητα πολιτικής έκφρασης και συλλογικής συγκρότησης και θα επιβάλλει την πειθάρχηση όλων μας στα νέα δεδομένα.

Εκεί ξεκινά η δική μας ευθύνη, να τους δώσουμε να καταλάβουν πως τέτοιες ενέργειες, είτε Χριστούγεννα, είτε κατακαλόκαιρο, όπως με το νόμο-πλαίσιο, δεν πρόκειται να μείνουν αναπάντητες. Τόσο οι πρυτάνεις, όσο και η κυβέρνηση κάνουν λάθος αν θεωρούν πως απέναντι στη χούντα, το κράτος-στρατηγείο και το Πανεπιστήμιο της αγοράς που ετοιμάζουν δεν θα υψωθεί αντίπαλο δέος, ικανό να ανατρέψει αυτούς και την πολιτική τους. Αυταπατώνται αν νομίζουν ότι οι υπόλοιποι Φοιτητικοί Σύλλογοι θα μείνουν αδρανείς τη στιγμή που οι συνάδελφοί μας στην ΑΣΟΕΕ βιώνουν την τρομοκρατία κράτους-παρακράτους και τη διαρκή καταπάτηση ασύλου, όταν εξαπολύονται κυνηγητά απέναντι σε μετανάστες-μικροπωλητές ή όταν σπάνε καταλήψεις. Κάνουν λάθος αν νομίζουν πως η καταστολή μας τρομοκρατεί και μας καλλιεργεί το φόβο, αφού με την παρουσία μας στις απεργίες και τις κινητοποιήσεις αποδεικνύουμε περίτρανα πως αντιθέτως, μας πεισμώνει!

Πάγια θέση του φοιτητικού κινήματος ήταν ότι «το άσυλο ανήκει σε όλο το λαό». Αυτό πρέπει να γίνει τώρα πράξη, έτσι ώστε να κατοχυρώσουμε τη δυνατότητα να οργανωνόμαστε μέσα στο πανεπιστήμιο αλλά και σε κάθε άλλο κοινωνικό χώρο, να συζητάμε για τα προβλήματα μας και να προχωράμε συλλογικά στους αγώνες μας. Το δικαίωμα του λαού να αγωνίζεται για τη ζωή του περνάει μέσα από την πάλη κόντρα στο νέο αυταρχισμό, την ιδεολογική τρομοκρατία και τη δράση των παρακρατικών συμμοριών.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΥΛΟ, ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ!

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΦΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 15/1, ΣΤΙΣ 15:30, ΣΤΟ ΤΜΑΧ!

αριστερή κίνηση αρχιτεκτονικής-εαακ

This entry was posted in φοιτητικό κίνημα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s