Τούτοι οι μπάτσοι που ‘ρθαν τώρα…

Τα ξημερώματα της Τετάρτης 21 Αυγούστου, χωρίς καμία αφορμή, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., παρουσία εισαγγελέα, εισέβαλαν στον χώρο του κάτω Πολυτεχνείου, όπου προέβησαν σε έξι προσαγωγές, εκ των οποίων τρεις μετανάστες που διεκδικούσαν πολιτικό άσυλο, δύο φοιτητές που εργάζονταν στη σχολή και ένας άστεγος. Εισέβαλαν σε στέκια συλλογικοτήτων, κατειλημμένους χώρους μέσα στην σχολή, συλλέγοντας δακτυλικά αποτυπώματα και υλικό, το οποίο όχι απλά παραποίησαν κατά τη δημοσιοποίησή του στα μέσα, αλλά δε δίστασαν και να το “φορτώσουν” εξ’ ολοκλήρου στους συλληφθέντες μετανάστες, προσάπτοντάς τους κατηγορίες περί κατοχής και χρήσης όπλων!

Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε μια τέτοια εισβολή χωρίς καμία απολύτως πρόφαση, χωρίς καν να μπουν στον κόπο για αρκετή ώρα να δώσουν οποιαδήποτε ανακοίνωση σχετική με τους σκοπούς της επιχείρησης. Αλλά ακόμα και χωρίς δελτία τύπου και δικαιολογίες, το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Μια ακόμη επίδειξη δύναμης και αυταρχισμού από πλευράς της κυβέρνησης, με ακόμη πιο εριστικό χαρακτήρα. Και αυτό, λόγω της συμβολικής σημασίας του κάτω Πολυτεχνείου, τόσο από χωρικής, όσο και από πολιτικής άποψης, καθώς σηματοδοτεί τους αγώνες του φοιτητικού και του λαϊκού κινήματος ολόκληρων γενιών και έχει αποτελέσει ιστορικά σημαντικό κέντρο αγώνα και διεκδικήσεων.

Παράλληλα, η εισβολή στο Πολυτεχνείο δεν μπορεί να θεωρηθεί σε καμία περίπτωση ούτε μεμονωμένο, ούτε ανεξάρτητο γεγονός, αλλά αποτελεί συνέχεια μιας κεντρικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα. Παραδείγματα αυτής της πολιτικής υπάρχουν πολλά. Τα πολυάριθμα χτυπήματα σε καταλήψεις σε διάφορες πόλεις, το Athensindymediaκαι ο 98 FM, αλλά και επανειλημμένες επεμβάσεις στο πανεπιστημιακό άσυλο (όπως ΑΠΘ, ΑΣΣΟΕ, ΤΕΙ Πάτρας και οι πρόσφατες συλλήψεις 30 φοιτητών στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ). Δεν είναι τυχαία άλλωστε η δήλωση του Σ. Κεδίκογλου ότι “η επιχείρηση αυτή βρίσκεται στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου ” και πως “κανένας δεν θέλει να υπάρχουν άσυλα ασυδοσίας οποιουδήποτε είδους”.  Με άλλα λόγια, κάθε κατειλημμένος χώρος ή αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημα, κάθε χώρος ελεύθερης πολιτικής έκφρασης και δράσης αλλά και κάθε φωνή αντίστασης εν τέλει αποτελεί απειλή και θα πρέπει να καταστέλλεται.

Η κυβέρνηση, για να συνεχίσει ανενόχλητη την λογική της εκμετάλλευσης, της καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων, της εργασιακής ανασφάλειας και της όξυνσης της ανεργίας, προσπαθεί να μας πείσει ότι κάθε διαφορετική φωνή πρέπει να φιμώνεται. Απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η αναδιάρθρωση και  να έρθει η πολυπόθητη “ανάπτυξη” που προτάσσει η κυβέρνηση, είναι η σταθερότητα σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο. Αυτή όμως θα μπορέσει να επιτευχθεί μόνο με την τήρηση του δόγματος της «τάξης και της νομιμότητας». Δηλαδή, ένα καθεστώς μηδενικής ανοχής απέναντι σε όποιον αποτελεί απειλή. Mε τη βοήθεια δε των ΜΜΕ, που αναπαράγουν συνεχώς ιδεολογήματα περί «εσωτερικών εχθρών», που υπονομεύουν το κοινό καλό, καταφέρνουν να πείσουν την κοινή γνώμη για την αναγκαιότητα ακόμα και των πιο ακραίων εκφάνσεων καταστολής. Ο εχθρός βέβαια ποικίλει και μπορεί να είναι είτε φοιτητής, είτε απεργός, είτε τελικά οποιοσδήποτε αντιστέκεται στην πολιτική τους.

Γι’αυτό και τα πανεπιστήμια αποτελούν απειλή. Φοβούνται χώρους που κατεξοχήν αποτελούν πεδία ελεύθερης έκφρασης, διακίνησης ιδεών και πολιτικής ζύμωσης, όπου δραστηριοποιούνται συλλογικότητες και εδράζονται πολιτικοί αγώνες. Πρέπει να αναλογιστούμε αν θέλουμε όντως έναν χώρο με τέτοια χαρακτηριστικά , ή απλώς  πανεπιστήμια που θα στεγάζουν αυτά που επιβάλλει το υπουργείο εκτελώντας αποκλειστικά τις ακαδημαϊκές μας υποχρεώσεις. Για μας η απάντηση πρέπει να είναι ξεκάθαρη. Στην ολοένα εντεινόμενη κρατική καταστολή και  την καταπάτηση του ασύλου παίρνουμε θέση.

Οι σχολές και οι ιδέες μας δεν σφραγίζονται, το άσυλο μας αφορά όλους!

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 5/9 ΣΤΙΣ 12:00 ΣΤΟ ΤΜΑΧ

 

αριστερή κίνηση αρχιτεκτονικήςεαακ

 

Advertisements
This entry was posted in φοιτητικό κίνημα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s