πάμε πάλι… Δ.Σ.;;; μας συγχωρείτε; πώς είπατε;

Τις τελευταίες μέρες, και όλως τυχαίως ακριβώς μετά τις φετινές φοιτητικές εκλογές, γίνεται πολύς λόγος στη σχολή σε σχέση με το αίτημα συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων για την ανασυγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ).

Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη κουβέντα, περί ανασυγκρότησης του ΔΣ, και ο ευρύτερος προβληματισμός που μπορεί να εντοπίζεται στον φοιτητικό μας σύλλογο σε σχέση με συμμετοχή των φοιτητών και την αποτελεσματικότητα δομών και διαδικασιών του ξεκινά με αφορμή αποκλειστικά τις φοιτητικές εκλογές, και δει το φετινό αποτέλεσμα τους, αποδεικνύει από μόνο του βαθύτερες προβληματικές αυτής της κουβέντας και ιδίως των πολιτικών δυνάμεων που τοποθετούν το ζήτημα ως τέτοιο.

“Μα αφού γι’ αυτό δεν γίνονται οι εκλογές, για την σύσταση του διοικητικού συμβουλίου και την κατανομή των εδρών σε αυτό;”

Εδώ ακριβώς είναι που αναδεικνύονται οι αντιφάσεις της επιχειρηματολογίας γύρω από την ανασυγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου. Το ότι δηλαδή ενώ προβάλλεται σαν ένα μέσο για την καλύτερη λειτουργία του συλλόγου γενικότερα, αποτελεί τελικά μια κουβέντα αυτό-αναφορική, με εκκίνηση και τέρμα την διαδικασία των εκλογών. Μάλλον στην πραγματικότητα, συγχέονται στην καλύτερη των περιπτώσεων, και στη χειρότερη ταυτίζονται δύο διαφορετικά πράγματα. Αφενός, μια αγωνία που υπάρχει για την ζωντάνια, την καλύτερη λειτουργία του συλλόγου και την συμμετοχή των φοιτητών στις διαδικασίες του. Προβληματισμός που όχι απλώς είναι ένα θετικό στοιχείο από μόνος του, αλλά επιβάλλεται σε μια τέτοια συγκυρία, όπου η συμμετοχή στις συλλογικές διαδικασίες του συλλόγου απαξιώνεται όλο και περισσότερο. (παράδειγμα αποτελούν και οι φοιτητικές εκλογές και η συμμετοχή τα τελευταία χρόνια σε αυτές.) Αφετέρου, η απάντηση και η επίλυση αυτού ακριβώς του προβληματισμού, μέσω της ανασυγκρότησης ενός θεσμικού οργάνου, του ΔΣ. Προσέγγιση που για μας όχι μόνο δεν απαντάει στην ουσία του ζητήματος, αλλά επί της ουσίας το αναπαράγει και το εντείνει. Αποπροσανατολίζοντας τους φοιτητές από το πραγματικό ζήτημα, αυτό της καθημερινή συμμετοχής, ενισχύονται η απάθεια και η λογική της επίλυσης των προβλημάτων απ’ τους «ειδικούς».

Τα ΔΣ είναι όργανα των φοιτητικών συλλόγων που συγκροτούνται πράγματι κάθε χρόνο μετά τις φοιτητικές εκλογές ανάλογα με τα αποτελέσματα κάθε συλλόγου. Το ΔΣ αποτελείται από 9 έδρες που μοιράζονται αναλογικά στους συμμετέχοντες στις εκλογές με βάση τα ποσοστά τους. Πρόκειται δηλαδή για ένα αντιπροσωπευτικό όργανο, που οι συνεδριάσεις του καταλήγουν σε αποφάσεις του Φοιτητικού Συλλόγου. Εδώ και αρκετά χρόνια ωστόσο, αποτελούμε μία απ’ τις λίγες σχολές πανελλαδικά που έχει καταργήσει πρακτικά αυτό το όργανο, μιας και επικρατούσε (και ελπίζουμε να επικρατεί ακόμα) η άποψη πως τις αποφάσεις του ο Φοιτητικός Σύλλογος πρέπει να τις παίρνει μόνο μέσα από διαδικασίες που προβλέπουν την άμεση και ισότιμη συμμετοχή κάθε φοιτητή σε αυτές, δηλαδή τις γενικές συνελεύσεις.

Σε ποιο πρόβλημα λοιπόν απαντά η ανασυγκρότηση ενός τέτοιου οργάνου;

Αν το θέμα είναι πως «οι συνελεύσεις δεν πάνε και πολύ καλά», θα περίμενε κάποιος καλοπροαίρετα, να δει απ’ αυτόν που το λέει, να κάνει τα πάντα ώστε αυτή η κατάσταση να αντιστραφεί και να βελτιωθεί. Αντί όμως αυτό να μεταφράζεται σε καθημερινή εμπλοκή με τις συλλογικές διαδικασίες και προσπάθεια μαζικοποίησής τους, παρατηρούμε στη χειρότερη περίπτωση απαξίωσή τους και ενασχόληση με καταγγελίες κλπ, ενώ στην καλύτερη πως όποτε η συζήτηση εντός των συνελεύσεων αφορά τα άμεσα και κρίσιμα επίδικα της περιόδου, να προκαλείται μια αντιπαράθεση «κοινοβουλευτικού-τηλεοπτικού τύπου» που ελάχιστοι μπορούν να παρακολουθήσουν και να εκφυλίζεται η συνέλευση σε ένα αποκρουστικό παιχνίδι εντυπώσεων.

Αν απ’ την άλλη το θέμα είναι πως «παραείμαστε ανοργάνωτοι», δε μπορούμε να μη σχολιάσουμε πως μια τέτοια άποψη ποντάρει εντέχνως σε μια «αισθητική» ανάγκη για το ΔΣ. Ακριβώς γι’ αυτό προβάλει το γενικόλογο επιχείρημα της «ανοργανωσιάς», που στην προκειμένη περίπτωση λύνεται με μια αντιπροσωπευτική («οργανωμένη») δομή, το ΔΣ. Αντί λοιπόν, (και εδώ) η οργάνωση να συνδέεται με την προσπάθεια να έχουμε μαζικές και ζωντανές συνελεύσεις, βλέπουμε πως κάτι τέτοιο προσπερνάται εύκολα (και βολικά) για να καταλήξει στην ανάγκη του ΔΣ.

Αν τέλος το θέμα είναι η επίδειξη ηγεμονίας και πολιτικών συσχετισμών στο σύλλογο…είναι τουλάχιστον αυτονόητο πως δεν μπορούν κάποιοι να ανασυγκροτήσουν ένα όργανο που ο ίδιος ο σύλλογος έχει απενεργοποιήσει κατ’ αυτό τον τρόπο (χωρίς καν γενική συνέλευση!) , ούτε επειδή οι ίδιοι το αποφάσισαν μια μέρα, ούτε επειδή έκαναν ανακοινώσεις σε κάποια μαθήματα, ούτε τελικά επειδή έκριναν ότι βάση του φετινού εκλογικού αποτελέσματος νομιμοποιούνται να καθιερώσουν τέτοιες λογικές μέσα στο σύλλογο, είτε αυτό σημαίνει την ίδια τη σύσταση του ΔΣ, είτε τον τρόπο με τον οποίο αυτό καλείται, χωρίς καμία πολιτική ζύμωση και αντιπαράθεση με ευρύ κομμάτι των φοιτητών. Τα όργανα ενός συλλόγου συγκροτούνται ή διαλύονται απ’ τον ίδιο το σύλλογο και τις διαδικασίες του. Ούτε εμείς, ούτε άλλη πολιτική συλλογικότητα, ούτε κάποια παράταξη, ούτε κάποια ομάδα φοιτητών μπορεί από μόνη της να αποφασίζει κάτι τέτοιο.

Γι’ αυτό και από την μεριά μας, θα είμαστε απόλυτα αντίθετοι σε όποια τέτοια προσπάθεια και καλούμε όποιο φοιτητή υπερασπίζεται το δικαίωμά του να συμμετέχει ισότιμα σε κάθε απόφαση του φοιτητικού συλλόγου, να συμβάλει στην πράξη τόσο στο να μην συγκροτηθεί αυτό το όργανο, όσο και στο ζωντάνεμα και τη μαζικότητα των συνελεύσεων. Σε τελική ανάλυση, ο φοιτητικός σύλλογος συζητάει και αποφασίζει για τα ζητήματα που τον αφορούν και κρίνει τελικά την κατάληξή τους. Αν ο ίδιος ο σύλλογος δε δράσει, αν ο ίδιος δεν ισχυροποιήσει, με τη μαζική συμμετοχή του, τις διαδικασίες του και δε νοηματοδοτήσει έτσι στην ύπαρξή του, να είμαστε σίγουροι ότι κανένας σωτήρας, κανένα όργανο και καμία νέα δομή δε θα φέρει την άνοιξη…

Advertisements
This entry was posted in φοιτητικό κίνημα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s