Ήρθε η ώρα να συζητήσουμε, να συναποφασίσουμε, να συνυλοποιήσουμε !

Ήρθε η ώρα να συζητήσουμε, να συναποφασίσουμε, να συνυλοποιήσουμε !

Μετά από ένα μεγάλο διάστημα αδράνειας και παύσης της πολιτικής κουβέντας εντός του συλλόγου, στο οποίο συνέβαλε και η τελευταία, πυκνή και ιδιαίτερα απαιτητική, εξεταστική περίοδος, έρχεται το εαρινό εξάμηνο και μαζί του, ξανανοίγουν τα διάφορα ζητήματα(που επί της ουσίας δεν έκλεισαν ποτέ) τόσο στο κοινωνικό όσο και στο πολιτικό πεδίο. Σ’ αυτό το διάστημα που πέρασε και παρά τις αλλαγές που συντελέστηκαν στην πολιτική σκηνή (ανάδειξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πρώτες δηλώσεις-συμφωνίες- μέτρα) δεν έχουμε δει καμία αλλαγή στην καθημερινότητά μας εντός και εκτός των σχολών. Η “νίκη” της διαπραγμάτευσης που έσπευσε να διακυρρήξει η κυβέρνηση, δεν είναι τίποτα άλλο από μια πρώτη συναίνεση με τους δανειστές, μια παράταση μέχρι το νέο πρόγραμμα που θα πρέπει να υπογραφεί τον Ιούνιο. Το μόνο σίγουρο είναι πως όλα για όσα παλεύαμε αυτά τα χρόνια του μνημονίου που διέλυσαν τις ζωές μας αλλά και το δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο, δεν έχουν δικαιωθεί.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που θα προχωρήσουν για τα πανεπιστήμια, οι πρώτες εξαγγελίες του υπουργείου -αν και δεν είναι ιδαιτέρα σαφείς- περιλαμβάνουν κάποιες αιχμές που έχουν αποτελέσει διεκδικήσεις του φοιτητικού κινήματος τα προηγούμενα χρόνια. Το γεγονός αυτό δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να μας δημιουργεί εφησυχασμό, όχι μόνο γιατί τίποτα δεν αποτελεί καν δέσμευση, αλλά και γιατί δεν θα μπορούσαμε να μένουμε με την αυταπάτη ότι αυτά μπορούν να κατακτηθούν για μας χωρίς εμάς. Αντίθετα, σε αυτό το ιδιαίτερο κλίμα που διαμορφώνεται, είμαστε σε θέση και πρέπει τώρα να κινηθούμε επιθετικά και να διαμορφώσουμε εμείς τους όρους συζήτησης, για να πετύχουμε νίκες που θα επανακατοχυρώσουν κεκτημένα δικαιώματά μας και διεκδικήσεις χρόνων.

Ένα από τα ζητήματα που έχει απασχολήσει τη σχολή μας, είναι το ζήτημα των μετεγγραφών. Η συνέλευση τμήματος καθηγητών της Τετάρτης 18/3, μετά από κινητοποίηση και απαίτηση φοιτητών (μετεγγραφέντων και μη), θα συνεδριάσει με σκοπό την εκτενή συζήτηση του ζητήματος των μετεγγραφών των πρωτοετών φοιτητών. Αίτημά μας, όπως και των πληττόμενων μετεγγραφέντων φοιτητών, είναι η ουσιαστική και ξεκάθαρη τοποθέτηση του συνόλου των καθηγητών της σχολής για το θέμα και η απόσυρση της προσφυγής της στο Σ.τ.Ε., για την άμεση εγγραφή των υπό μετεγγραφή φοιτητών στη σχολή μας, όπως αιτούνταν και οι παλαιότερες αποφάσεις του συλλόγου μας. Δεν είναι δυνατό να χαθεί και δεύτερο εξάμηνο και ουσιαστικά η δυνατότητα κάποιων συμφοιτητών μας να σπουδάσουν. Στη βάση των πάγιων διεκδικήσεων των φοιτητικών συλλόγων για δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο για όλους, θεωρούμε ότι είναι αυτονόητο και αναγκαίο όλοι μαζί να το διεκδικήσουμε και να το επιβάλλουμε με κάθε τρόπο, μαζί με τα πάγια ζητήματα των κακών συνθηκών διεξαγωγής των μαθημάτων, την υποστελέχωση του καθηγητικού δυναμικού, τις πρόσφατες απολύσεις των διοικητικών υπαλλήλων, την τρομερή υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων.

Για μας μόνος τρόπος για να πετύχουμε τα παραπάνω, σε πλήρη αντίθεση με τη θέση και τη λογική της διοίκησης της σχολής, είναι να τα διεκδικήσουμε έμπρακτα. Να είμαστε την Πέμπτη 19/3 μαζί με τους φοιτητικούς Συλλόγους από σχολές της Αθήνας στην κινητοποίηση που καλούν στο Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να γίνουν πράξη αυτά που το φοιτητικό κίνημα έχει παλέψει τα τελευταία χρόνια. Την άμεση απόσυρση του νόμου Διαμαντοπούλου- Αρβανιτόπουλου, την κατάργηση των διαγραφών, τη στελέχωση- χρηματοδότηση των σχολών και την άμεση επαναπρόσηψη όλων των διοικητικών υπαλλήλων.

Είναι γεγονός ότι οι πολιτικές της λιτότητας όλα αυτά τα χρόνια, έχουν τσακίσει τις διεκδικήσεις μας και έχουν στρέψει τους φοιτητές στον ατομικό δρόμο, στη σκληρή εντατικοποίηση και πειθάρχηση, στο φόβο και στην ηττοπάθεια. Στοίχημα στο τώρα είναι οι θέσεις και αποφάσεις των συλλογικών μας οργάνων να μπορούν όντως να πάρουν σάρκα και οστά και να καταφέρουν νίκες που θα έχουν σημασία για τον κάθε φοιτητή/τρια. Σε αυτό το πλαίσιο θεωρούμε πως ο σύλλογός μας πρέπει να συνεδριάσει τη Δευτέρα 23/3, προκειμένου να συζητηθούν όλες οι διεκδικήσεις μας σε ότι αφορά την καθημερινότητά μας στις σχολές αλλά και την επαγγελματική μας προοπτική, και να πάρουμε θέση στα σοβαρά διακυβεύματα της περιόδου.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 18/3 ΣΤΙΣ 12:00, ΣΤΟ Μ322

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 19/3, ΣΤΟ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ!

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Φ.Σ. ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 23/3, ΣΤΙΣ 15:00, ΣΤΟ ΤΜΑΧ!

αριστερή κίνηση αρχιτεκτονικής – εαακ

Advertisements
This entry was posted in προτάσεις+αποφάσεις [γσ], φοιτητικό κίνημα and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s