Οι μάσκες έπεσαν οριστικά, τα σχέδιά τους θα μείνουν στα χαρτιά!

Είναι πλέον γεγονός! Το ΣτΕ έβγαλε στις 7/4/2015 επιτέλους την απόφαση από την προσφυγή των Αρχιτεκτονικών σχολών ΕΜΠ και ΑΠΘ οι οποίες δικαιώνονται, ενώ σε μια ιστορική απόφαση όπως χαρακτηρίζεται από τα ΜΜΕ κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο Λοβέρδου που όριζε τις μετεγγραφές των πρωτοετών για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να ξανατονίσουμε τι ήταν αυτή η προσφυγή στο ΣτΕ και αυτός ο -αντισυνταγματικός πλέον- νόμος:

1.Το υπουργείο επέλεξε την περσινή χρονιά να ελευθερώσει τις μετεγγραφές για να δείξει ένα πλασματικό ανθρώπινο πρόσωπο απέναντι στις οικογένειες που έχουν οικονομικές δυσκολίες. Πλασματικό γιατί δεν είναι άλλος ο υπεύθυνος για την οικονομική κατάσταση της κοινωνίας  πέρα από το υπουργείο και την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, αλλά και για τη δεινή κατάσταση που έχει επιφέρει στα πανεπιστήμια.

  1. Η στάση της συνέλευσης τμήματος των μελών ΔΕΠ της αρχιτεκτονικής ΕΜΠ ήταν εξαρχής σκληρή και ενάντια σε σειρά αποφάσεων γενικών συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγων. Εξάλλου, το τμήμα ήταν που δημιούργησε την όλη κουβέντα με αυτούς τους όρους, εντελώς μονομερώς και αποπροσανατολίζοντας από τις συνολικότερες προβληματικές του πανεπιστημίου σήμερα και της αναδιαρθρωτικής πολιτικής. Η επιλογή προσφυγής στο ΣτΕ ήταν όχι μόνο προκλητική προς τις αποφάσεις του συλλόγου φοιτητών αρχιτεκτονικής αλλά και προς όλους τους δικαιούχους μετεγγραφών, για τους οποίους οι τοποθετήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς ως και σήμερα δήλωναν την απόρριψη ως “κατώτερης ποιότητας φοιτητές” ή ταυτόχρονα την αδιαφορία για την κατάστασή τους, στοχοποιώντας τους και προσωποποιώντας τελικά σε αυτούς την οποιαδήποτε αδυναμία – προβληματική εντοπίζεται στη σχολή.

Το ζήτημα που προκύπτει και που ο φοιτητικός σύλλογος το είχε αναδείξει εμφατικά από την αρχή της χρονιάς είναι ξεκάθαρα. Είναι αντιφατικό το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που απολύθηκε το μισό διοικητικό προσωπικό της σχολής, το διδακτικό προσωπικό είναι και αυτό μειωμένο σε σχέση με παλιότερα και όπως φαίνεται από τις δηλώσεις των πρυτάνεων οι προϋπολογισμοί δε φτάνουν ούτε για το “ρεύμα” των ιδρυμάτων για αυτή τη χρονιά, να αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των εισακτέων. Βέβαια δε μπορεί να γίνει κανένας πρωτοετής θύμα του πολιτικού παιχνιδιού του υπουργείου και να βρίσκεται ξεκρέμαστος μεταξύ δύο σχολών, καθώς όλοι οι φοιτητές συμπλήρωσαν το μηχανογραφικό τους με βάση τον αντισυνταγματικό πλέον νόμο του Λοβέρδου.

Με την απόφαση του ΣτΕ που περίτρανα η συνέλευση του τμήματος της σχολής μας και ο κ. Μέλλισας διεκπεραίωσε ουσιαστικά πετιούνται έξω από (σίγουρα τη δική μας, μπορεί τελικά και όλες τις σχολές πανελλαδικά) δεκάδες φοιτητές, με πραγματικές συνέπειες για τους περισσότερους να χάσουν ένα ολόκληρο έτος και για άλλους να μείνουν εξ’ ολοκλήρου εκτός πανεπιστημίου, μιας και δε μπορούν να ξαναδώσουν Πανελλήνιες.

Εγείρεται εύλογα το ερώτημα του τί πήγε λάθος, μιας και ‘’κανένας καθηγητής δεν είναι τρελός να θέλει να διώξει τα παιδιά’’ αλλά και το τί κάνουμε από εδώ και μπρός.

Εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι η προσφυγή στο ΣτΕ -σε ένα «ανεξάρτητο» δικαστήριο- αλλά και η προσμονή δικαίωσης από το υπουργείο, είτε το παλιό είτε το καινούργιο, έχει τα όριά της. Ο μόνος που μπορεί να διασφαλίσει τόσο παροδικά όσο και διαχρονικά για τα αιτήματα και τις ανάγκες των φοιτητών και της νεολαίας είναι οι ίδιοι οι φοιτητές μέσα από τα συλλογικά τους όργανα, είναι το ίδιο το φοιτητικό κίνημα και οι διεκδικήσεις του. Μόνο κάτω από την πίεση αυτών μπορούν να πραγματοποιηθούν τα αιτήματά μας για μη εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, ενώ κανένα αποτέλεσμα δε φέρνουν οι «παρακλήσεις» του υπουργείου παιδείας προς τις σχολές ώστε να γράψουν τους μετεγγραφέντες.

Διεκδικούμε να δικαιωθούν τα πάγια αιτήματά του για κατάργηση όλων των εκπαιδευτικών νόμων που εξαθλίωσαν τις σχολές, για δημόσια χρηματοδότηση για την παιδεία, για άρση όλων των φραγμών εισαγωγής, για άσυλο και ελευθερίες, για πραγματική δυνατότητα των σχολών να σηκώσουν το βάρος των κανονικών εισακτέων τους, χωρίς κουρεμένους προϋπολογισμούς, χωρίς να στηρίζεται σε κονδύλια από ΕΣΠΑ και επιχειρηματικούς εταίρους.

Σε αυτήν την κατεύθυνση δε θα περιμένουμε άλλο το υπουργείο, αλλά θα πιέσουμε ώστε άμεσα να φέρει νόμο και τροπολογία για να λήξει το ζήτημα των μετεγγραφέντων που εκκρεμεί, αλλά και τη διοίκηση ώστε άμεσα να γράψει όλους τους υπό μετεγγραφή φοιτητές για να λήξει αυτό το θέατρο του παραλόγου που παίζεται εδώ και 8 μήνες πλέον.

Την Πεμπτη 9/4 στις 11.00 καλούμε τους φοιτητές της σχολής μας, υπό μετεγγραφή και μη, στο υπουργείο παιδείας.

Advertisements
This entry was posted in φοιτητικό κίνημα and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s