Εκδήλωση σχημάτων ΕΑΑΚ ΕΜΠ : Οι αλλαγές στα επαγγελματικά δικαιώματα, η αναδιάρθρωση των σπουδών και η εργασιακή προοπτική του μηχανικού

unnamed

Δευτέρα 27 / 03 , 14:00, αμφιθέτρο 2, κτίριο Χημ. Μηχ. ΕΜΠ

ομιλητές:
-Γιώργος Λιάγκος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών
-Δημήτρης Πετρόπουλος, μέλος της ομοσπονδίας Μηχανικών Δημοσίου
-υποψήφιος διδάκτορας ΕΜΠ

Μια πρώτη ματιά στο θέμα της εκδήλωσης :

Η κατάσταση στη ελληνική αγορά εργασίας είναι μάλλον ζοφερή για έναν νέο μηχανικό. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα τελευταία επίσημα στοιχεία που αφορούσαν την ανεργία των μηχανικών βγήκαν το 2009, ακριβώς πριν την κρίση. Υπολογίζεται πως η ανεργία αγγίζει το 50-60 % στους νέους μηχανικούς. Σε αυτήν την ήδη αποδιαρθρωμένη κατάσταση, που οι περισσότεροι είναι άνεργοι και όσοι δουλεύουν δεν έχουν σταθερή δουλειά, θα ήταν τουλάχιστον καταστροφικό οποιοδήποτε επιπλέον πλήγμα, μεταξύ άλλων, στα επαγγελματικά δικαιώματα.

Προγράμματα σπουδών
Τα τελευταία χρόνια συντελείται μία σταδιακή, αλλά και συντονισμένη προσπάθεια για αλλαγή των προγραμμάτων σπουδών στο σύνολο των πολυτεχνικών σχολών της χώρας. Πέρα από τους σχετικά προφανείς λόγους που γίνεται αυτό (διάσπαση πτυχίου, κατάτμηση γνωστικών αντικειμένων κτλ…), το τελευταίο διάστημα φάνηκε στον ορίζοντα και ένας ακόμα λόγος, η αλλαγή των ίδιων των επαγγελματικών δικαιωμάτων που δίνει το πτυχίο της εκάστοτε σχολής.

Πιστωτικές μονάδες
Στη συντριπτική πλειοψηφία των σχολών έχει αρχίσει να εφαρμόζεται το μέτρο των πιστωτικών μονάδων στα μαθήματα (ects). Το συγκεκριμένο μέτρο αντιστοιχεί το κάθε μάθημα της σχολής με ένα συγκεκριμένο αριθμό πιστωτικών μονάδων(300 συνολικά στις πολυτεχνικές σχολές) με πρόφαση τη δυνατότηα αναγνώρισης των πτυχίων από όλα τα πανεπιστήμια ττης Ευρώπης. Αυτό όμως που στην ουσία εφαρμόζεται είναι η ίδια η κατάτμηση των πτυχίων, η διαμόρφωση από τους φοιτητές και τους αποφοίτους ατομικού φακέλου προσόντων και το συνεχές κυνήγι νέων πιστωτικών μονάδων (από σεμινάρια, επανειδικεύσεις, πρακτικές) που θα φέρουν τον απόφοιτο σε «καλύτερη θέση» από τους συναδέλφους του στην αγορά εργασίας. Πέρα από τον κοινωνικό κανιβαλισμό που καλλιεργείται, η διάσπαση των πτυχίων και η εισαγωγή πιστωτικών μονάδων, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στα προγράμματα σπουδών έρχονται να φέρουν ένα νέο, ακόμα πιο άμεσο πρόβλημα στην εργασιακή προοπτική των αποφοίτων.

Ρόλος του ΤΕΕ
Στο άμεσο μέλλον θα επιχειρηθεί από το τεχνικό επιμελητήριο η εκ νέου συσχέτηση μαθημάτων των σχολών με τα επαγγελματικά δικαιώματα που τα πτυχία των σχολών αυτών κατοχυρώνουν. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι οποιοδήποτε μάθημα έχει κάτω από 4,5 πιστωτικές μονάδες (στους Χημικούς Μηχανικούς Πάτρας έχουν όλα 4!) δεν μπορεί να κατοχυρώσει επαγγελματικό δικαίωμα που σχετίζεαι με αυτό στο πτυχίο. Αυτή η απόφαση δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, είναι η φυσική συνέχεια όλων των αναδιαρθρωτικών τομών που έχουν λάβει χώρα στο πανεπιστήμιο την τελευταία πενταετία. Ποτελεί ένα ακόμα πλήγμα στην εργασιακή προοπτική των νέων μηχανικών, ουσιαστικά συμπιέζοντας τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων των πτυχίων.

Advertisements
This entry was posted in δράσεις|πρόγραμμα and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s