Κάλεσμα για Γενική Συνέλευση Φ.Σ. Αρχ/κής την Παρασκευή 28.4 στις 14.00, στο ΤΜΑΧ

Ξαναμπαίνοντας στη ρουτίνα της καθημερινότητας μετά το διάλειμμα των δύο εβδομάδων, επαναφέρονται στο προσκήνιο όλα αυτά που συνθέτουν το κάδρο της σχολής και της ημέρας. Εργασίες, σύνθεση, μέσα εξαμήνου, όλο και παραπάνω πίεση μέχρι την εξεταστική, που και που ένα ερώτημα για το κατά πόσο όλα αυτά που κάνουμε έχουν νόημα για το μετά το πτυχίο, και κάπως έτσι όλα λειτουργούν στον αυτόματο. Κάνοντας ένα flash back θυμόμαστε ότι αυτή η κουβέντα είχε γίνει κομμάτι συζήτησης και στην τελευταία γενική συνέλευση του συλλόγου λίγο πριν το «κλείσιμο» των σχολών, έχοντας ως αφορμή και αιτία το πολυσυζητημένο μάθημα της Πληροφορικής, όσο και την εργασιακή πραγματικότητα για τους μηχανικούς και τους εργαζόμενους εν γένει.  Προσπαθώντας σε πρώτο επίπεδο να συζητήσουμε πάνω στο τι μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή για την πίεση που δεχόμαστε καθημερινά π.χ. με τη μορφή της ενταντικοποίησης και της άυξησης των απαιτήσεων, αποφασίσαμε να κάνουμε μια κινητοποίηση στο μάθημα του κ. Βενέρη, όσο και στη συνέλευση των καθηγητών για να κοινοποιήσουμε σε πρώτο επίπεδο την απόφαση του συλλόγου ενάντια στα μαζικά κοψίματα και την απαίτησή του για αναβαθμολόγηση των γραπτών της Πληροφορικής Ι και σε δεύτερο επίπεδο για να απαιτήσουμε αυτή η απόφαση να αγκαλιαστεί και από τη συνέλευση των καθηγητών. Ο κ. Βενέρης, δεν μας ξάφνιασε καθόλου, αφού επέμεινε στη γνωστή στάση του αλάνθαστου καθηγητή που βλέπει τον εαυτό του ως αυθεντία και δεν έδειξε κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αλλάξει τη στάση του.  Παρ’ όλα αυτά η συνέλευση των καθηγητών αναγνώρισε την απόφαση της γενικής μας συνέλευσης και αποφάσισε τόσο ότι αποδοκιμάζει μια τέτοια πρακτική καθηγητικής αυθαιρεσίας –πράγμα που μπορεί να συμβαίνει και σε άλλα μαθήματα πέρα της Πληροφορικής- όσο και ότι το νέο Πρόγραμμα Σπουδών θα βάζει οριοθετήσεις απέναντι στα μαζικά κοψίματα.  Μια τέτοια τοποθέτηση από τη γενική συνέλευση των καθηγητών είναι σίγουρα μια πολύ σημαντική δέσμευση απέναντι στην φοιτητική μας καθημερινότητα –όσον αφορά τα αυστηρά πλαίσια της σχολής- , παρ’ όλα αυτά δεν μας εγγυάται κανείς ότι η υλοποίησή της θα υπάρξει. Ίσα-ίσα περνάει από τα δικά μας αντανακλαστικά, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο για το κατά πόσο θα διασφαλίσουμε την πραγματοποίησή της δικής μας απόφασης και γι’ αυτό οφείλουμε να επικαλούμαστε την απόφαση της γ.σ. κάθε στιγμή που το κρίνουμε απαραίτητο, όσο και να είμαστε σε επιφυλακή για οποιαδήποτε προσπάθεια καταπάτησής της.

Αναδεικνύοντας το πόσο σημαντικό είναι να φέρνουμε τα ζητήματα που μας αφορούν στη γενική μας συνέλευση, να αποφασίζουμε και να υλοποιούμε την απόφαση της γ.σ. από κοινού αξίζει να σημειώσουμε ότι κάθε προσπάθεια καταπάτησης ή διαστρεύλωσή της θέτει υπό διακύβευση την ισχύ της απόφασης. Θα θέλαμε να σταθούμε εδώ όχι εν είδει καταγγελιολογίας, αλλά κυρίως λόγω της πολιτικά επικίνδυνης για τις αποφάσεις των γενικών μας συνελέυσεων στάση της ΚΝΕ/ΜΑΣ. Προφανώς δεν μας εκπλήσσει καθόλου η πλήρως περιχαρακωμένη αντίληψη της συγκεκριμένης πολιτικής δύναμης, και υπό άλλες συνθήκες θα χαιρετίζαμε τη συμμετοχή και υποστήριξη μιας κινητοποίησης συλλόγου από πλευράς τους, παρότι στη γενική συνέλευση δεν υπερψηφίστηκε η δικής τους πολιτική πρόταση. Η παρουσία όμως σε μια κινητοποίηση συλλόγου για τον καθένα (άτομο ή συλλογικότητα) σημαίνει την υποστήριξη της πολιτικής απόφασης και του συγκεκριμένου περιεχομένου της και της αιτηματολογίας, όπως αυτά αποφασίζονται κάθε φορά με δημοκρατικό τρόπο στην ίδια τη διαδικασία της συνέλευσης. Τελικά το να παρουσιάζεται με τέτοιο ανεύ προηγουμένου και πρωτοφανή τρόπο, ο οποισδήποτε σε μια παράσταση διαμαρτυρίας του φ.σ (ειδικά όταν πρόκειται για τις πρακτικές ένος καθηγητή στις οποίες πάγια αντιτίθεται ο φ.σ) και να εκφράζει ένα άλλο πολιτικό πλαίσιο επειδή αυτό ενέχει πολιτικά εκείνον και όχι το σώμα της συνέλευσης, είναι όχι απλά πολιτικά επικίνδυνο για το πώς αντιλαμβανόμαστε τις αποφάσεις των συνέλευσεων (αν δηλαδή στην καλύτερη δεν βοηθάμε στην ενίσχυσή τους, στη χειρότερη κινούμαστε αντιπαραθετικά), αλλά τελικά βοήθησε κιόλας στη συγκεκριμένη κινητοποίηση τον καθηγητή κ.Βενέρη να υπεκφύγει του βασικού ερωτήματος και του αιτήματος του συλλόγου. Για εμάς είναι σαφές ότι όποιος συμμετέχει σε κινητοποίηση φοιτητικού συλλόγου και τοποθετείται ως τέτοιος, δεσμεύεται να υπερασπιστεί την απόφαση της γενικής συνέλευσης αυτής και δεν δεχόμαστε άτομα και πόσο μάλλον συλλογικότητες να σαμποτάρουν με αυτόν τον τρόπο την τοποθέτηση του συλλόγου σε μια κινητοποίηση του.

Εν συνεχεία της κουβέντας, από την αρχή της χρονιάς εκφράζουμε τον προβληματισμό μας για την εργασιακή προοπτική παρατηρώντας μια σειρά αλλαγών στην εργασιακή πραγματικότητα, που διαπερνάνε τόσο τον κλάδο των μηχανικών αυτοτελώς με τις αλλαγές στα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών –κλάσεις μηχανικών, μητρώα- όσο και το σύνολο των εργαζομένων με τις αλλαγές στα εργασιακά εν γένει. Οι αλλαγές στον χάρτη των επαγγελματικών δικαιωμάτων δημιουργούν ένα κλίμα συνεχούς επανακατάρτισης προκειμένου να εξασφαλίσεις π.χ. ένα επαγγελματικό δικαίωμα, το οποίο σημαίνει ότι αν μέχρι ένα τελευταίο διάστημα το πτυχίο σήμαινε κάτι για το εργασιακό τοπιο, αυτή τη στιγμή το μόνο που μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει αναγκαιότητα να συνεχίσεις το κυνήγι πιστοποιήσεων και εξετάσεων προκειμένου να βρεις στοιχειωδώς μια δουλειά. Ταυτόχρονα, βλέπουμε μια επίθεση στον ευρύτερο χάρτη της εργασίας με χαρακτηριστικά αυτής τον υποκατώτατο μισθό στα 451 ευρώ, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την επαναφορά στις ομαδικές απολύσεις αλλά και τις θεσμοθετημένες πλέον ελαστικές σχέσεις εργασίας. Εγκαθιδρύεται έτσι πλέον και με το νόμο το ήδη δυσμενές και ασφυκτικό περιβάλλον εργασίας, οδηγώντας τους νέους εργαζόμενους είτε στη μαύρη εργασία, είτε στην επισφάλεια την μετανάστευση και την διάλυση των στοχειωδών συνθηκών εργασίας.

Πιάνοντας το νήμα από αυτή τη συζήτηση και εν όψει Πρωτομαγιάς θεωρούμε ότι είναι σημαντικό ο σύλλογος να συζητήσει στη βάση αυτών στη γενική του συνέλευση. Δεν είναι μια ακόμα Πρωτομαγιά, είναι μια Πρωτομαγιά που κουβαλάει αλλαγές στα εργασιακά δικαιώματα που διασφάλισε αυτή η μέρα, αλλαγές που προσπαθούμε όλη τη χρονιά να μπλοκάρουμε με χαρακτηριστικό παράδειγμα την τελευταία κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας με τους άλλους φοιτητικούς συλλόγους. Γιατί μπορεί να έχουμε την Πρωτομαγιά σαν μια αργία (που μαζεύουμε λουλούδια?) αλλά στην πραγματικότητα είναι μια μέρα που θυμόμαστε τους αγώνες που έδωσαν οι εργάτες στο Σικάγο τον 19ο αιώνα, όταν διεκδίκησαν τις 8 ώρες εργασίας και κέρδισαν. Είναι μια μέρα που όχι μόνο θυμόμαστε τις διεκδικήσεις και τα εργατικά κινήματα αλλά και εμπνεόμαστε για τους αγώνες του σήμερα. Εμπνεόμαστε και προσπαθούμε να δώσουμε το δικό μας επίκαιρο και σύγχρονο στίγμα που θα μπορέσει να εκφράσει τα προβλήματα που βιώνει η δική μας γενιά αλλά και να μας φέρει συλλογικά σε θέσεις μάχης μαζί με τους εργαζόμενους…

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΟ ΤΜΑΧ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28/04 ΣΤΙΣ 14:00!

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 01/05, ΣΤΙΣ 11:00 ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ!

 

Advertisements
This entry was posted in φοιτητικό κίνημα, γενικη συνελευση, γενικη συνελευση φσ αρχιτεκτονικης and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s