Για συγγράμματα δεν έχουμε λεφτά, για δακρυγόνα μάλλον ναι…Η απάντηση του Υπ. Παιδείας στην κινητοποίηση των Φοιτητικών Συλλόγων

Μετά από σειρά Γενικών Συνελεύσεων σε σχολές της Αθήνας πραγματοποιήθηκε σήμερα κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας από τους Φοιτητικούς Συλλόγους ΕΜΠ, Νομικής, Φυσικού, Βιολογικού και ΣΕΥΠ.

Η κινητοποίηση των Φ.Σ είχε στόχο να δώσει άμεσα απαντήσεις το Υπουργείο Παιδείας στο αυτονόητο δικαίωμά μας στα δωρεάν συγγράμματα τα οποία γίνονται αντικείμενο επιχειρηματικών συμφερόντων και μικροπολιτικών παιχνιδιών μεταξύ Υπουργείου και ΣΕΕΒΙ, στις πλάτες μας!

Η απάντηση του Υπουργείου Παιδείας ήταν μια και μοναδική. Όταν οι φοιτητές προσπάθησαν να εισχωρήσουν στο κτίριο για να μεταβιβάσουν τα αιτήματα των Συλλόγων τους, διμοιρία ΜΑΤ όχι απλά δεν επέτρεψε την είσοδο άλλα άρχισε ένα πρωτοφανές όργιο καταστολής, με ξύλο και χημικά! Και η καταστολή δεν τελείωσε εκεί… στο χώρο άμεσα φτάσανε σειρά από «ενισχυτικές» διμοιρίες ΜΑΤ για να προστατεύσουν το Υπουργείο από…τους φοιτητές.

Αυτή είναι η «δημοκρατία» και ο διάλογος που έχει φανταστεί το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση με τα πανεπιστήμια και τους φοιτητές, όταν ψήφιζε εν αγνοία μας το νόμο Γαβρόγλου το καλοκαίρι. 

Τόσο ο νέος νόμος για την παιδεία, όσο και η απάντηση του Υπουργείου στα φοιτητικά αιτήματα καμία διαφορά δεν έχουν με τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τα νομοσχέδιά τους. Το δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο είναι δική μας υπόθεση, και θα το υπερασπιστούμε μέχρι τέλους απέναντι σε αυτούς που επιβάλλουν τη διάλυση του με νόμους και καταστολή!

Υλικό από την κινητοποίηση και την επέμβαση των ΜΑΤ:

 

 

http://www.alfavita.gr/arthron/ekpaideysi/entasi-sto-ypoyrgeio-paideias-ta-mat-kleinoyn-tin-eisodo-se-foitites-poy#ixzz4vON34OUO

Δελτίο τύπου Φοιτητικών Συλλόγων από την κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας 13/10/2017 για το κόψιμο των δωρεάν συγγραμμάτων

Σήμερα, εκατοντάδες φοιτητές, με αποφάσεις των Φοιτητικών Συλλόγων, κινητοποιήθηκαν στο Υπουργείο Παιδείας. Αιτία της κινητοποίησης ήταν η μη διασφάλισης από το Υπουργείο της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων για το τρέχον ακαδημαϊκό εξάμηνο, ο νόμος Γαβρόγλου που πέρασε «νύχτα» στα θερινά τμήματα της Βουλής, όπως και μια σειρά από εξαγγελίες που αφορούν την αποστοίχιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων από τα πτυχία (απόσπαση της παιδαγωγικής και διδακτικής από το πτυχίο των καθηγητών σχολών, οι κλάσεις στους μηχανικούς).
Η προσπάθεια των ΦΣ να μεταφέρουν τα αιτήματα των συλλογικών τους αποφάσεων, βρήκε κλειστές πόρτες και ισχυρή παρουσία των ΜΑΤ. Η αδιάλλακτη στάση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και πολιτική επιλογή αποκλεισμού του χώρου, βρήκε απέναντι τους ΦΣ οι οποίοι προσπάθησαν να εισέλθουν. Η απάντηση των δυνάμεων καταστολής ήταν πρωτοφανής, με χρήση χημικών και έντονη σωματική βία στους/στις φοιτητές/τριες. Η επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ η οποία τίθενται ενάντια στις διεκδικήσεις των ΦΣ, ήταν να ενισχύσει με επιπλέον διμοιρίες τις δυνάμεις καταστολής.
Οι ΦΣ δεν τρομοκρατούνται, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν κόντρα στο ν. Γαβρόγλου, που έρχεται σε συνέχεια των νόμων Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου, διαλύουν το δημόσιο, δωρεάν, πανεπιστήμιο και εντείνουν την επίθεση στην προοπτική της νεολαίας. Στην ίδια κατεύθυνση στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των ΦΣ των ΤΕΙ Αθήνας/Πειραιά την επόμενη εβδομάδα στο Υπουργείο Παιδείας, κόντρα στο σχέδιο συγχωνεύσεων.

Καμία σκέψη για περικοπή των συγγραμμάτων και φοιτητικών παροχών
Καμία εφαρμογή του νόμου Γαβρόγλου

Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την παιδεία τώρα
Όχι στη διάλυση του Δημόσιου, δωρεάν Πανεπιστημίου


Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι: Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μεταλλειολόγων, Ναυπηγών, ΣΕΜΦΕ, Χημικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Τοπογράφων, Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, Φυσικού, Βιολογικού, Νομικής ΕΚΠΑ και Σύλλογος Σπουδαστών ΣΕΥΠ ΤΕΙ Αθήνας.

Advertisements
This entry was posted in φοιτητικό κίνημα and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s